Gdy zostaniemy przed wyborem wkładu kominkowego o po pierwsze musimy zdecydować czy będzie o stalowy czy też z żeliwa. Te drugie są grubsze i masywniejsze. Są też szczelniejsze, ponieważ nie mają zgrzewów i spawów. Chyba, że są skręcane z płyt żeliwnych to mogą się po pewnym czasie rozszczelnić. Dodatkowo z żeliwa można kształtować różne ornamenty i wzory. Ale do pomieszczeń nowoczesnych lepsze będą stalowe, prostsze z paleniskiem wyłożonym elementami kumulującymi ciepło. Wkłady kominkowe mogą być przeszklone z jednej, dwóch, trzech a nawet czterech stron. Szyb używa się pryzmatycznych lub zaokrąglonych, które zapewniają lepszy widok promieni i wypromieniowuje przez nie więcej ciepła. Sprawdzi się zabezpieczenie przeciw brudzeniu szyby w postaci kurtyny powietrznej lub pokrycia tlenkiem metalu. Moc wkładu dobieramy do wielkości pomieszczenia, w którym ma się znajdować kominek. Popiół z komina lepiej się usuwa, jeśli został on wyposażony w popielnik. Wkłady bez popielnika mogą mieć specjalny ruszt, który można wysunąć i opróżnić.